Keramiska Produkter

Tekniska Keramer och Teknisk Keramik

Vi säljer tekniska keramer och teknisk keramik, inklusive elektrokeramer, för en rad olika användningsområden. Vi strävar efter att hålla lägst pris på keramiska komponenter i Skandinavien.

bearbetad keramisk platta av kiselnitrid Si3N4

Innovatec Ceramics

Tekniska keramer

Vi marknadsför keramiska produkter för en mängd ändamål. I första hand riktar vi in oss på tekniska keramer. Eftersom användningsområdena för denna typ av keramer är så omfattande ber vi er höra av er angående just er applikation. Ni får då råd om vilket keramiskt material och vilken lösning som blir bäst för er. Om ni redan vet vilken keramisk komponent ni behöver, skicka oss en prisförfrågan helt enkelt.

Tekniska keramer finns i otaliga applikationer där de utgör vitala delar för ökad prestanda. Några exempel är trådförare, spraymunstycken, rörinfodringar och slitageskydd. I dessa fall utnyttjas keramernas motståndskraft mot slitage och nötning. Andra exempel är kolvar, ventiler, glidlager och kullager. Förutom nötningsbeständigheten utnyttjas här keramernas låga friktionskoefficient kombinerat med goda tätningsegenskaper och suveräna formstabilitet. Ett annat område är hybriddelar av keram och metall som sammanfogats med olika beprövade tekniker som påkrympning, sintring och lödning. Sedan finns givetvis också högtemperaturtåliga keramer för användning som ugnsrör, skyddsrör, isolering och mycket annat vid just höga temperaturer.

Innovatec Ceramics

Teknisk keramik – Elektrokeramik

Vi säljer även teknisk keramik, som oftast utgörs av elektrokeramik. Detta är ett stort segment inom keramområdet. Primärt är det keramernas elektriskt isolerande egenskaper som utnyttjas. Bilderna nedan visar exempel på komponenter av teknisk keramik som är avsedda för elektrisk isolering av elanslutningar och till bärare av värmeelement. Värmeelementen används till allt från konventionella bakugnar till brännugnar för höga temperaturer. Dessa komponenter produceras idag i Sverige och levereras till kunder i hela Skandinavien, det vill säga Finland, Norge och Danmark.

Komponenterna används i applikationer där följande egenskaper önskas:

  • Högtemperaturtålighet
  • Hög mekanisk hållfasthet
  • Nötningsresistens
  • Korrosionsbeständighet
  • Motståndskraft mot temperaturväxlingar inklusive termochock
  • God elektrisk isolationsförmåga – hög resistivitet

Teknisk keramik är oftast framställt av de keramiska materialen porslin, steatit, kordierit, chamotte eller 80-95% aluminiumoxid – alla med sina specifika materialegenskaper. Fördelen med dessa material är att tillverkningsprocessen är enkel och robust och därmed kostnadseffektiv.

Materialdata finns i Tabell över materialegenskaper för teknisk keramik.

Förutom elektrokeramik finns det en rad andra användningsområden för teknisk keramik. Denna typ av material kan dessutom ofta ersätta betydligt dyrare keramer, som ren aluminiumoxid, i många applikationer.

keramiska rör av aluminiumoxid

Teknisk keramik – tillverkning i Sverige

Tack vare att produkterna tillverkas i Sverige så kan ett projekt dras igång omgående. Ledtiderna är korta och det finns kapacitet för tillverkning av såväl stora som små serier. Det finns en mängd verktyg på lager vilket innebär att prover kan tas fram inom en vecka. De keramiska detaljerna som tillverkas håller hög kvalitet – men trots det ett lågt pris – vilket grundlagts genom många års erfarenhet och en slimmad produktion.

Förutom rena keramiska produkter tillverkas även monterade produkter, såsom prefabricerade värmemoduler bestående av keramik med spirallindad värmetråd.

Kontakta oss så hjälper vi er i ert projekt

Oavsett om det handlar om teknisk keramik, elektrokeramik eller mer avancerade keramer hjälper vi er att välja rätt material med rätt egenskaper för ert behov. Hör av er så återkommer vi snabbt med prisuppgift på keramiska detaljer eller färdigmonterade enheter om så önskas.